sâmbătă, noiembrie 17, 2007

Olteanu a jignit poporul american

Declaratiile presedintelui Camerei Deputatilor la adresa ambasadorului Taubman au fost taxate de diplomatia americana.



Premierul il critica si el pe ambasadorul SUA la Bucuresti.

Calin Popescu-Tariceanu considera ca afirmatiile ambasadorului SUA, Nicholas Taubman, nu sunt firesti pentru un diplomat intr-o tara europeana. Astfel, seful guvernului si-a dat girul pentru afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a apreciat ca Taubman si-a obtinut postul de ambasador cotizand la campania lui George W. Bush, lucru care in Romania ar fi considerat „coruptie”.

Ambasada Statelor Unite a precizat ieri, pentru „Evenimentul zilei”, ca „ambasadorii vorbesc in numele presedintelui, al poporului american si al institutiilor din cadrul executivului”.

Premierul a apreciat ieri, la Targoviste, ca legile de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala sunt proaste, dar ca acest lucru nu-l indreptateste pe ambasadorul SUA sa faca declaratiile pe care le-a facut. „Eu n-am pomenit ca, intr-o alta tara europeana, un ambasador al unei tari sa faca comentarii de genul acesta”, a afirmat Tariceanu. El a spus ca Nicholas Taubman ar putea, cel mult, sa prezinte un punct de vedere la Ministerul de Externe, nu sa faca astfel de declaratii.

Olteanu: ambasadorul nu reprezinta Statele Unite

Scandalul a izbucnit dupa ce ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, a criticat modificarea de catre Parlamentul Romaniei a Codului de Procedura Penala. Olteanu a apreciat ca ambasadorul si-a obtinut mandatul intr-un mod care in Romania ar fi considerat „coruptie”. Olteanu si-a detaliat opiniile intr-o interventie pe care a avut-o joi seara la un post de televiziune.

El a apreciat ca „Statele Unite nu se confunda cu domnul Taubman” si a pedalat pe ideea ca ambasadorul american a vorbit in nume personal si „tot in nume personal a primit si acest raspuns”. De altfel, tanarul presedinte al Camerei pare convins ca declaratiile sale nu vor ridica probleme. „Pentru afirmatiile in nume personal ale unui om politic devenit ambasador nu se pune problema unei crize diplomatice intre SUA si Romania”, a spus Olteanu.

Ambasada SUA il contrazice pe Olteanu

„Evenimentul zilei” a solicitat Biroului de presa al Ambasadei SUA sa precizeze daca Departamentul de Stat isi asuma pozitia ambasadorului Nicholas Taubman. Potrivit raspunsului primit de la Biroul de presa, „ambasadorii sunt reprezentantii personali ai presedintelui care, in Statele Unite ale Americii, este atat seful guvernului, cat si al statului. Astfel, ambasadorii vorbesc in numele presedintelui, al poporului american si al institutiilor din cadrul executivului”.

POLEMICI IN PSD

Mircea Geoana contra Ion Iliescu

Bogdan Olteanu mai are un sustinator, in persoana fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. „Ne-am aflat intr-o perioada de subordonare fata de Moscova si nu imi amintesc ca un ambasador sovietic sa vina cu declaratii publice despre realitatile din tara”, a precizat Iliescu.

Si fostul premier, Adrian Nastase, scrie pe blogul sau ca Taubman ar fi trebuit sa-si prezinte obiectiile legate de legislatia penala romana direct autoritatilor. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, crede ca Taubman nu are dreptul sa se amestece in problemele interne ale Romaniei. In schimb, presedintele PSD, Mircea Geoana, spune ca „declaratiile lui Bogdan Olteanu reprezinta o gafa diplomatica de proportii”.

LIDERUL DEPUTATILOR

Liberalul Crin Antonescu se delimiteaza

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, considera ca afirmatiile lui Olteanu la adresa ambasadorului SUA reprezinta un exces, de care se delimiteaza, mai ales ca ele nu exprima punctul de vedere al PNL. Antonescu a mentionat ca, pe de-o parte, din partea diplomatului american este vorba despre o insuficienta analiza a amendamentelor votate si a peisajului legislativ, dar, pe de alta parte, este o declaratie „mai nervoasa”, „un exces” din partea lui Olteanu.

Niciun comentariu: