vineri, noiembrie 23, 2007

Antena 1 ia meciurile echipei nationale

In ciuda presiunilor facute seara trecuta, Antena 1 a castigat drepturile de televizare ale meciurilor oficiale ale nationalei de seniori, ale selectionatei de futsal si ale nationalei feminine in urmatorii doi ani, cu o oferta de 2,6 milioane de euro, a anuntat Ionut Lupescu, directorul general al federatiei Romane de Fotbal.

Antena 1 a devansat TVR (2,4 milioane de euro), Kanal D/Telesport (2,25 milioane de euro) si PRO TV (1,5 milioane de euro).

Pentru ''pachetul B'', care cuprinde meciurile inregistrate ale echipei nationale de seniori, si cele in direct ale nationalei de tineret, oficiale si amicale, precum si cele ale selectionatei de juniori U-18, cea mai mare oferta a avut-o TVR, 600.000 euro, urmata de Antena 1 - 500.000 euro, Pro TV - 230.000 euro, Kanal D/Telesport - 100.000 euro.

Aseara, reprezentantii TVR sperau sa intoarca situatia in favoarea lor prin interventii politice asupra FRF. Argumentul lor: faptul ca postul public ar trebui sa aiba prioritate, date fiind acoperirea superioara (inclusiv in mediul rural) si traditia a jumatate de secol de transmisii ale meciurilor „tricolorilor”.

TVR mai are exclusivitate pentru meciurile de la Euro 2008.

Meciurile de fotbal ale echipei nationale vor fi transmise de Antena 1, dupa ce postul din Baneasa va cumpara drepturile de difuzare ale partidelor de la Federatia Romana de Fotbal (FRF). Este o premiera in televiziune, pana acum doar postul public avand asigurate, timp de jumatate de secol, transmisiile nationalei Romaniei.

Antena 1 a castigat licitatia organizate de FRF, intrucat postul lui Voiculescu a avut avantajul celei mai consistente oferte din punct de vedere financiar.

Aseara, reprezentantii TVR sperau sa intoarca situatia in favorea lor, prin interventii politice asupra FRF. Argumentul lor: faptul ca postul public ar trebui sa aiba prioritate datorita acoperirii superioare la nivel national si a traditiei de jumatate de secol de transmisii ale meciurilor „tricolorilor”.

TVR sufera in acest mod inca o lovitura serioasa de imagine in 2007, dupa ce a fost deposedata in primavara de drepturile TV pentru Liga I (optiunile 1 si 4), in favoarea Kanal D.

Antena 1, Kanal D alaturi de Telesport, Pro TV si TVR 1 au fost televiziunile care au depus oferte, acum o saptamana, pentru transmiterea meciurilor nationalei in 2008 si 2009, cu exceptia celor de la Campionatul European si cel Mondial, pentru care contractele se parafeaza separat. Contractul echipei Romaniei cu TVR expira pe 31 decembrie, insa postul public mai detine si drepturile de difuzare pentru Campionatul European din vara lui 2008.

Factorul decisiv in analizarea ofertelor a fost cel financiar, spun sursele din FRF, intrucat TVR avea de partea sa avantajul clar al acoperirii nationale, de peste 98%.

De altfel, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, declarase la sfarsitul lunii octombrie, pentru NewsIn, ca asteapta ca oferta facuta de posturi sa fie mai mare decat cea din prezent, cand se platesc 800.000 de dolari pentru un an.

Desi nu a existat o grila standard dupa care ofertele pentru meciuri sa fi fost evaluate, procedura a cerut selectarea unui castigator in functie de oferta financiara facuta, acoperirea nationala a postului, audienta postului si a emisiunilor de stiri sportive, printre altele.

Un alt factor important in ecuatie pare sa fi fost, conform informatiilor EVZ, pachetul de promovare pe care postul il va face echipelor nationale de tineret, juniori, fotbal in sala sau feminine. Acestea nu atrag audienta, insa Antena le poate strecura cu usurinta in grilele Antenei 2 sau 3. Postului public ii lipseste aceasta flexibilitate.

Sursele EVZ pun esecul ofertei Pro TV tot pe seama considerentelor financiare, desi postul lui Adrian Sarbu era considerat principalul „vanator” al meciurilor, fapt justificat si de pozitia sa fruntasa in topul audientelor. Si postul de stiri Realitatea TV a solicitat o cerere de oferta, manifestandu-si interesul pentru meciurile nationalei, dar in cele din urma nu s-a mai inscris la licitatie.

Niciun comentariu: